Ce este un bullet journal și ce conține acesta?

     Vrei să fii organizată anul acesta, dar nu găsești o agendă care să fie potrivită pentru tine. Poate ai găsit una care ar fi perfectă, dar bugetul tău este cu mult mai mic decât prețul agendei. Ce este de făcut? Simplu! Începi să-ți faci un bullet journal!

     Ce este un bullet journal? 

     Ei bine, definiția diferă pentru fiecare persoană în parte, ținând cont de scopul pentru care îl folosești. Este o combinație între o listă cu tot ce ai de făcut, o agendă și un jurnal. Pentru mine cel mai important aspect este că îl faci chiar tu, așa cum vrei, deci va conține doar module care sunt potrivite stilului tău de viață.


     Poți alege ce agendă vrei! 

     Exact! Poate ai găsit deja o agendă care crezi că ar fi potrivită pentru tine, dar nu îți place coperta sau foile. Sau poate ești o fire artistică, îți place să desenezi și crezi că un bullet journal ar fi o idee perfectă prin care te distrezi, creezi ceva nou și îți exersezi abilitățile. Un lucru important de notat este că poți alege absolut orice agendă vrei tu. Poți folosi un simplu caiet, poți alege o agendă cu pagini simple, cu linii, cu buline, orice îți este mai comod și mai practic. Eu folosesc o agendă de la Auchan, cumpărată cu vre-o 10 lei. Are linii și deși știu că bulinele ar fi mult mai practice, acele caiete sunt puțin scumpe pentru mine, deci nu mă deranjează să folosesc astfel de agende. Pentru mine este mai important ca coperta să fie cartonată și să fie drăguță. Astfel îmi va face mai mare plăcere să o folosesc. 

     Ce ar trebui să conțină?

     Cum spuneam deja tu ești singura persoană care poate decide asta. La început poți să te inspiri din munca altora și cu timpul să îți dai seama ce se potrivește pentru tine. Poate în prima lună incluzi multe lucruri pe care nu le folosești, astfel vei știi ca luna viitoare să nu mai incluzi acel modul. Poate în prima lună ai lăsat 4 pagini pentru notițe, apoi realizezi că abia ai nevoie de două, deci de luna viitoare nu vei mai irosi două pagini în plus. Sau dacă le-ai folosit pe toate și știi că luna ce urmează va fi mai încărcată vei lăsa chiar mai mult spațiu pentru notițe. 

     În mod tradițional acest bullet journal începe cu o cheie (key) unde notezi toate simbolurile folosite de tine și ce înseamnă acestea. Apoi urmează un cuprins (index), ceea ce înseamnă că trebuie să îți numerotezi paginile. Urmează apoi un așa zis future log, unde notezi fiecare lună și lucrurile pe care trebuie să le faci (de care știi dinainte bineînțeles). Poți nota sărbători, zile de naștere, zile libere, vacanțe, festivaluri, examene, orice este important pentru tine. Tot la începutul bullet journalului aș zice să pui și un vision board sau o listă cu lucrurile pe care vrei să le faci anul acela (ca un bucket list). Aici este locul potrivit și pentru diferite liste: cărți pe care vrei să le citești, filme la care vrei să te uiți, seriale, muzica preferată, lucruri pe care vrei să le cumperi, etc. 


     După toate aceste lucruri, pe care este îndeajuns dacă le faci o singură dată la începutul anului, urmează așa zisul monthly log, adică jurnalul lunar. Și aici poți include multe categorii diverse. Dacă ai nevoie de inspirație îți recomand acest board de pe pinterest.

     Care sunt categoriile folosite de mine?

     În primul rând am o prefață pentru fiecare lună, care sugerează tema acelei luni. Mereu includ un mic desen și un citat, care să mă inspire pe parcursul lunii. 


     Pentru temă mereu încerc să mă gândesc la lucruri care sunt speciale pentru mine în acea perioadă sau la amintiri care sunt legate de acea lună. Ca exemplu, familia mea a mers în fiecare august la mare, astfel tema a fost bineînțeles marea/oceanul, și floarea soarelui care a fost mereu prezentă pe drum. 

     După asta includ un calendar al lunii, unde notez tot ce urmează în luna respectivă. Dacă apare ceva pentru următoarea lună o notez temporar la notițe, apoi o scriu în calendarul următor. Fac paginile pentru noua lună doar cu câteva zile înainte de terminarea lunii prezente. Mai nou am și o agendă datată cu fiecare zi, cum ziceam și în articolul anterior, unde notez orice lucru neînsemnat am de făcut în ziua respectivă. Chiar dacă aș putea să scriu aceste lucruri în bullet journalul meu, nu am reușit să fac asta niciodată (probabil perfecționismul din mine nu m-a lăsat). 


     Urmează o secțiune dedicată obiceiurilor mele. Pe o pagină am un habit tracker, iar pe cealaltă an un sleep tracker. Astfel pot să mă țin mai bine cu lucrurile pe care mi le-am propus. Îmi notez dacă am postat pe blog, dacă mi-am luat Memo Plusul (se vede că am intrat în sesiune) și încă câteva astfel de obiceiuri. De asemenea am niște probleme cu somnul și cu ajutorul sleep trackerului încerc să îmi dau seama care este cel mai bun mod de a adormi cât mai repede și de a mă trezi cât mai activă, vioaie și plină de viață. Într-o vreme am încercat să fac și un mood tracker, dar nu am avut succes cu el. 


     Urmează o secțiune cu notițe, o secțiune separată pentru blog, una pentru amintiri și una pentru gândurile mele. De multe ori realizez că mă simt într-un fel anume și nu pot explica de ce sau mă simt copleșită de situații. În aceste cazuri încerc să scriu toate lucrurile care mă deranjează, lucruri pentru care mă simt stresată, sunt nervoasă sau îmi fac griji. Tot aici încerc să formulez și soluții. Dacă mă voi mai simți vreodată așa pot să mă întorc aici și să văd care a fost cel mai potrivit rezultat și să îl compar cu situația actuală; poate soluția s-ar putea aplica și de această dată. 


     La finalul agendei am pus un mic buzunar (am lipit o foaie pe 3 laturi) unde pot păstra diverse stickere, notițe, chiar și bani de urgență (încerc să păstrez acolo 2 lei pentru cafea). 


     Pe ultimele pagini am și un mic catalog cu washi-tape. Astfel nu trebuie să mă uit în stoc mereu dacă am un model anume, pot verifica în caiet și dacă am ceea ce îmi trebuie sau ceea ce îmi place, scot rola din cutie și decorez cu ea câte o pagină. De asemenea, pagina asta mă ajută să nu iau același model de washi-tape de mai multe ori (cum am făcut deja cu câteva stickere).
     Deocamdată atât despre bullet journal, ce este și cum arată. Revin cât mai curând cu o nouă postare despre materialele de care ai nevoie sau cel puțin materialele pe care eu le folosesc pentru a crea un bullet journal în care îți este mai mare dragul să scrii. 

Până atunci vă las câteva linkuri de YouTube cu niște bullet journal-uri superbe!
https://www.youtube.com/user/amandarachlee
https://www.youtube.com/channel/UCDbfjlTzm8GJSOafKZgz7ig
https://www.youtube.com/user/christinemylinh

0 Comments