Cum să faci un bullet journal?

     Continuăm cu a treia postare din seriale celor legate de agende, organizare și productivitate. Cum am văzut deja în articolele anterioare (cum să începi să fi organizată și ce este un bullet journal), alegerea unei agende este primul și cel mai important pas în a crea un bullet jornal. Dacă nu îți place agenda pe care o folosești, o vei lăsa în adâncul unui sertar și nu te vei mai atinge de ea. Dacă îți place agenda aleasă, asta te va motiva mai mult să te ții de obiceiuri și să folosești bullet journalul.

     Recapitulând deci, primele două pasuri sunt:
1. Alegerea agendei potrivite
2. Alegerea secțiunilor/ modulelor/ lucrurilor care vrei să fie în bullet journal.

     Cum ziceam și în prima postare să faci un bullet journal nu înseamă neapărat că trebuie să fi creativă și taletată la desen. De exeplu, eu nu mă consider o persoană creativă, de aceea mă inspir foarte mult din diverse imagini sau videouri. Găsiți câteva imagini care poate vă inspiră aici, iar în postarea anterioară găsiți niște canaluri de YouTube care pe mine m-au inspirat foarte mult în aranjarea unor secțiuni. Dacă nu îți place să desenezi poți lipi diferite lucruri în carnet, de la poze, la abțibilduri sau diverse lucruri, cum ar fi bilete de la concert, de la filme, etc. De asemenea poți face un bullet journal și fără poze sau desene; poate te inspiri dintr-o aranjare minimalistă și simplă. De asemenea un lucru foarte important: Doar fiindcă alții cred că nu ești creativă sau telentată nu înseamnă că nu trebuie să încerci! Este agenda ta, creația ta! Nu doar că alții nu au nimic de zis în această privință, dar destul de probabil nici nu vor vedea agenda ta. Dacă nu vrei să o arăți nimănui, nimeni nu te poate obliga!Ai încredere în tine și te vor aștepta lucruri la care nici nu ai visat!

     Continuăm cu lucruri despre materialele pe care le folosesc în bullet journalul meu. Tu poți folosi absolut orice vrei. Multe lucruri nu sunt necesare și eu le folosesc doar fiindcă le am sau le folosesc deja pentru altceva. Tot ce îți trebuie este o agendă și un pix, în afară de asta tu decizi.

Ce materiale folosesc eu?

     Multe materiale listate (repet) nu sunt necesare. Acestea sunt doar cele care s-au potrivit cel mai bine preferințelor mele. De asemenea îmi place să desenez și să fac diferite lucruri diy, chiar dacă nu mă prea pricep la ele. Dacă vă interesează materialele vă voi lăsa cât mai multe detalii despre ele cu linkuri către produse (dacă le găsesc exact pe aceleași). 
     Înainte să începi, aș recomanda să desemnezi o pagină pentru testare sau să rupi o pagină din agendă ca să poți testa fiecare material. Eu am optat pentru a doua variantă. Acum am o bucată de pagină în buzunarul de la sfârșitul agendei, pe care o pot folosi dacă vreau să testez un pix sau orice lucru nou. 

     Deci, ce folosesc în jurnal?


     Creion.
Creionul este un obiect de bază pentru mine. Mereu schițez ceea ce vreau să desenez. Depinde foarte mult ce fel de creion folosesc de desen. Dacă știu că voi șterge acele linii, tind să folosesc un creion simplu și sunt atentă să nu apăs prea tare pe pagină, dar dacă știu că voi trece cu pix peste linii, atunci folosesc un creion mecanic. De cele mai multe ori folosesc un creion mecanic Rotring, cu mină de 0,7 mm. Este cel mai comod pentru mine. Îmi place că are o greutate potrivită și este ușor de manevrat. Mai am un creion mecanic care îmi place mult de la Faber Castell, însă acesta este din plastic și îl folosesc mai rar. 

     Pix.
În prima lună am folosit un pix simplu, albastru în bullet journal, apoi am realizat că mi-ar plăcea să arate totul puțin mai elegant așa că am decis să folosesc pixuri cu gel pentru notițe. Este important să folosești ce materiale îți plac ție mai mult și ce lucruri sunt mai comode pentru tine.

     Pix cu gel.
Cum ziceam, în untima vreme am îceput să folosesc pixurile cu gel. Folosesc unul negru pentru notițe, calendar sau titluri. În unele cazuri pentru titluri folosesc și pixuri cu gel cu sclipici pentru un aspect mai special. Folosesc pixuri în culori aprinse, neon pentru a evidenția unele lucruri și pixul alb în folosesc adesea pentru a evidenția unele lucruri în desene.

     Fineliner.
Îmi place mult să folosesc finelinere însă acestea nu se potrivesc prea bine cu hârtia din agendă. De aceea cel mai des le folosesc în diferite liste pe post-it notes pe care ulterior le lipesc în agendă. Am 4 culori diferite de la Faber Castell: roșu, negru, albastru și verde. De asemenea am alte câteva finelinere negre de pe Ali Express în diferite mărimi: 0,05mm, 0,3 mm, 0,5mm. Eu le-am luat de aici. Finelinerele sunt foarte practice și găsești unele la prețuri chiar foarte bune.

     Brush pen.
Tot de la Faber Castell am un așa zis brush pen, adică un marker cu cerneală cu care poți trage atât linii mai groase, cât și unele mai subțiri. Eu am unul negru și de obicei îl folosesc la desenat- de obicei pe foi separate pe care le lipesc mai apoi în bullet journal.

     Whiteboard pen.
Un alt marker, care nu este permanent. Mi-am luat acum câțiva ani de la Lidl o folie whiteboard care se poate tăia la orice dimensiune. Are pe spate lipici și pe poate pune oriunde. Încă nu am reușit să îl lipesc în bullet journalul pe care îl folosesc în prezent, dar l-am folosit în agenda folosită înainte și este ceva foarte practic. Aici obișnuiam să scriu notițe care nu vroiam să le păstrez sau liste de cumpărături care se scimbau mai mereu. Cu acest marker este foarte ușor să scrii ce ai nevoie ca mai apoi să poți șterge cu ușurință chiar și cu mâna. Atenție însă, dacă lași cerneala prea multă vreme aceasta se usucă și se șterge puțin mai greu.

     Un liniar.
Chiar dacă nu face parte din categoria instrumente de scris, un liniar este esențial pentru mine. Cu ajutorul lui creez diverse secțiuni sau tabele.     Highlightere.
Da, am deja o colecție de highlightere, dar fiecare are propriul rol. Le folosesc în primul rând la învățat (ceea ce de fapt ar trebui să fac chiar acum), dar le folosesc și în bullet journal dacă vreau să evidențiez ceva important. Aici le folosesc mai des pe cele în culori pastel. 

     Acuarele și vopsele acrilice.
Majoritatea desenelor de pe prima pagină a fiecărei luni sunt făcute cu culori acrilice, câteodată chiar și acuarele. Trebuie să ai grijă să nu folosești prea multă apă dacă pictezi direct pe caiet, deoarece foaia se poate înscreți foarte ușor. 


     Post-it notes.
De multe ori vreau să notez ceva mic despre care consider că nu este important să rămână în bullet journal cum ar fi liste de cumpărături sau la ce magazine ar trebui să merg când ies de le facultate. Pentru aceste ocazii folosesc notițe adezive pe care le pot scoate din jurnal când rezolv ce aveam de făcut. Am una specială pentru liste, unde pot să scriu ce am de făcut în ziua respectivă (ca temele), ca mai apoi să notez tot ce am terminat deja. Aceasta (a doua din imagine) este cumpărată de aici. Primul bloc de post-ituri este un set simplu, cred că de la Lidl pe care sincer am vărsat puțină cafea și astfel am decis să-i fac un upgrade cu puțină vopsea acrilică.      Alte post-ituri sunt de la Pepco, Avon, Auchan și desigur mai mmulte modele de pe Ali Express. Linkuri la sfârșitul articolului.     Stickere.
Aici ai cea mai mare varietate. De la diverse modele, mărimi, stiluri. Găsiți câteva modele pe care le-am cumpărat eu la finalul articolului. Stickere găsiți și la Auchan, Lidl sau diverse magazine, chiar și la unele chinezești. Dacă nu vrei să dai bani pe stickere, crezi că sunt prea scumpe pentru tine sau pur și simplu nu îți plac modelele, poți cumpăra hârtie autocolantă și să printezi diverse imagini pe ea. Poți chiar să printezi imagini pe hârtie simplă pe care mai apoi să o pui în bullet journal cu lipici sau bandă dublu adezivă. Sunt multe site-uri sau bloguri, de unde poți descărca stickere foarte frumoase. Găsești câteva aici.     Washi tape.
Washi tape este o bandă adezivă care are textura hârtiei și este ușor de dezlipit. Vine în foarte multe modele și este perfect pentru decorarea oricăriu jurnal. Îl folosesc foarte des și pentru a marca în calendarul din bullet journal o perioadă mai lungă în care se întâmplă ceva (ca o vacanță, sesiunea, etc.). La finalul postării găsiți câteva modele de pe Ali.


     Alte lucruri care îți pot fi de folos sunt banda adezivă/scotchul, banda dublu adezivă (mai nou este un lipici pe rolă care funcționează ca banda dublu adezivă), lipiciul, capsatoare, perforatoare, etc. Mai am și o ștampilă personalizabilă, adică pot schimba literele. L-am cumpărat mai ales pentru ambalajul bijuteriilor făcute de mine, dar îl folosesc câteodată și în jurnal. 


Cum corectezi greșelile?

     Gândindu-ne la cel mai bun sfat al lui Bob Ross: Nu există greșeli, doar accidente fericite. Chiar dacă la început credem că am făcut o greșeală, aceasta poate avea rezultate neașteptate. 
     Totuși, ai muncit din greu la o pagină și chiar înainte să o termini, observi că ai scris un cuvânt greșit. Ce este de făcut în acest caz? În primul rând poți încerca să acoperi greșeala cu corector. Dacă crezi totuși că se vede urât, ai putea tăia o bucată dintr-o pagină și să o lipești peste greșeală. Poți încerca să desenezi peste sau dacă vezi că nu funcționează chiar nimic, poți lipi un sticker peste partea pe o vrei acoperită. 
     Aici am încurcat puțin zilele săptămânii (am început cu luni...) și am decis că cel mai ușor de corectat ar fi cu o bucată de hârtie din jurnal. Da, se observă puțin, dar nu prea mult. 


     Sper ca postarea aceasta să vă încurajeze să vă faceți cât mai multe/mulți un bullet journal și să îl folosiți cât mai des pentru a deveni persoane organizate și productive. Acestea sunt lucrurile pe care le fac eu, însă puteți găsi nenumărate videouri și articole pe această temă care poate vă ajută chiar mai mult. Dacă aveți alte sfaturi sau idei, nu ezitați să le lăsați în comentarii. 
     Pe viitor plănuiesc să mai scriu câteva articole pe tema organizării, deocamdată rămân totuși la această serie de trei postări. Nu uita să citești și celelalte articole și să lași un comentariu cu părerea ta despre ele. 


Materiale de pe Ali Express:

https://www.aliexpress.com/item/45-Pcs-lot-Cactus-Mini-Paper-Sticker-Decoration-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking-Label-Toys-Sticker/32801775334.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d6yqfy7
https://www.aliexpress.com/item/40-Pcs-box-Cute-Creative-Plants-Succulents-Mini-Paper-Sticker-Decoration-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking-Label/32803388149.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dIu820Ghttps://www.aliexpress.com/item/40pcs-lot-Cute-Animals-Plants-Mini-Paper-Sticker-Set-Decoration-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking-Stationery-Stickers/32829659578.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dIu820Ghttps://www.aliexpress.com/item/Creative-Watercolor-Painting-Decorative-Diy-Diary-Stickers-Kawaii-Planner-Scrapbooking-Sticky-Stationery-School-Supplies/32833089591.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dIu820Ghttps://www.aliexpress.com/item/45Pcs-lot-Creative-Golden-Life-Series-Decoration-Sticker-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking-Label-Sticker-Stationery-School/32846596733.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dIu820Ghttps://www.aliexpress.com/item/45-Pcs-lot-Creative-Cute-Leaves-Mini-Paper-Sticker-Decoration-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking-Label-Sticker/32849217436.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dIu820Ghttps://www.aliexpress.com/item/Cute-Stationery-Kawaii-Creative-Stickers-Stationery-Animal-Post-It-Transparent-Cartoon-Label-Stickers-office-School-Supplies/32828249818.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dPl6Qx2https://www.aliexpress.com/item/1Pcs-Diy-Candy-Hot-Flower-Tape-Decoration-Roll-Diy-Washi-Decorative-Sticky-Paper-Masking-Tape-Self/32799039312.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dhpDasYhttps://www.aliexpress.com/item/6-Pcs-Pack-Korea-Molang-Stupid-Meng-Super-Cute-Rabbit-Yuangun-Pet-Decorative-Toy-Stickers-Diary/32799036938.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dueI77Hhttps://www.aliexpress.com/item/Creative-Kawaii-Feather-Wreath-Clothes-Gilding-Paper-Sticker-Decoration-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking-Label-Stickers-Stationery/32818681033.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dueI77Hhttps://www.aliexpress.com/item/45pcs-lot-Cute-Forest-Animals-Decoration-Adhesive-Stickers-Diy-Cartoon-Stickers-Diary-Sticker-Scrapbook-Stationery-Stickers/32819159406.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dueI77Hhttps://www.aliexpress.com/item/Sonia-Daily-Life-Paper-Sticker-Diy-Decorative-Sticker-For-Album-Scrapbooking-Kawaii-Toy-Diary-Sticker/32798430023.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dueI77Hhttps://www.aliexpress.com/item/6-pcs-pack-Natural-s-Kids-Decorative-Stickers-Adhesive-Stickers-DIY-Decoration-Diary-Stationery-Stickers-Children/32842669212.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dpCMfdThttps://www.aliexpress.com/item/New-5M-Flashing-Gold-Foil-Festivals-Snowflakes-Moonlight-Wishing-Tree-Decorative-Masking-Washi-Tape-DIY-Diary/32788533121.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dpCMfdThttps://www.aliexpress.com/item/Ayron-1-pcs-15-mm-7m-Washi-Tapes-DIY-Plants-all-year-round-Masking-tape-Decorative/32822317935.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d35Cb5ahttps://www.aliexpress.com/item/45-Pcs-box-moon-style-Mini-Paper-Decoration-DIY-Scrapbook-Notebook-Album-seal-Sticker-Stationery-Kawaii/32808212608.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d35Cb5ahttps://www.aliexpress.com/item/45-pcs-pack-Cute-English-Blessing-Decorative-Stickers-Adhesive-Stickers-DIY-Decoration-Craft-Scrapbooking-Stickers-Gift/32843184265.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d35Cb5ahttps://www.aliexpress.com/item/40-Pcs-Pack-Japanese-Stickers-Mini-Style-Paper-Seal-Sticker-Diy-Decoration-Label/32826610685.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d35Cb5ahttps://www.aliexpress.com/item/4PCS-0-8MM-White-Ink-Photo-Album-Gel-Pen-Stationery-Office-Learning-Cute-Unisex-Pen-Wedding/32814226016.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d35Cb5ahttps://www.aliexpress.com/item/Flower-Falls-And-Blow-Decorative-Washi-Tape-DIY-Scrapbooking-Masking-Tape-School-Office-Supply-Escolar-Papelaria/32849077123.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dFtvnK3https://www.aliexpress.com/item/45-Pcs-lot-Cute-Van-Gogh-Oil-Painting-Mini-Paper-Sticker-Decoration-Diy-Ablum-Diary-Scrapbooking/32850935720.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dqyUUzkhttps://www.aliexpress.com/item/Creative-Constellation-Decorative-Stickers-Diary-Sticker-Scrapbook-Decoration-PVC-Stationery-DIY-Stickers-School-Office-Supply/32857947354.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dqyUUzkhttps://www.aliexpress.com/item/45-pcs-pack-Creative-Japanese-Prints-Decorative-Stationery-Stickers-Scrapbooking-DIY-Diary-Album-Stick-Label/32870634728.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dqyUUzkhttps://www.aliexpress.com/item/15mm-X-7m-Cute-Lotkawaii-Masking-Washi-Tape-Decorative-Adhesive-Tape-Decor-Decora-Diy-Scrapbooking-Sticker/32749097324.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dHEZ1VAhttps://www.aliexpress.com/item/45-pcs-box-Vintage-Plants-stamp-mini-paper-sticker-decoration-DIY-diary-scrapbooking-seal-sticker-kawaii/32840003591.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dHEZ1VAhttps://www.aliexpress.com/item/1-Bag-Vintage-magazine-map-newspaper-stamps-paper-sticker-package-DIY-diary-decoration-sticker-planner-album/32848195331.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dHEZ1VA

0 Comments