Bani în jeb sau casă nZEB?

     Pe zi ce trece vedem cum evoluează totul din jurul nostru. Tehnologia este mai bună și ne întâlnim cu dispozitive noi la fiecare pas. Cum această schimbare apare pe fiecare plan al vieții noastre, de ce să nu facem o schimbare și în modul în care locuim?

     AIA Proiect și-a propus să fie parte activă a acestei schimbări și să facă o diferență privind confortul locuirii și atenția la mediul înconjurător. Combinând aceste două caracteristici se naște noul concept de locuință: casa activă. AIA Proiect este o companie care se ocupă în primul rând de proiectarea locuințelor, dar competențele lor nu se opresc aici. Oferă consultanță de specialitate, asistență de șantier, pot ajuta la obținerea diverselor avize și autorizații, dar se ocupă și de amenajări, modificări interioare, evaluare imobiliară sau chiar de obținerea certificatului energetic. AIA Proiect nu se ocupă numai de proiectarea caselor, ci și a apartamentelor, birourilor sau altor spații.


     Fiind o companie care și-a început activitatea în urmă cu mai mult de zece ani, AIA Proiect pune accent mare pe sinceritate, implicare, respect, colaborare și productivitate, satisfacția clientului fiind obiectivul principal. Datorită echipei multidisciplinare, au o perspectivă largă și astfel pot aplica idei din multe domenii diferite. Combină excelent cunoștințele arhitecturale cu cele ale tehnologiei informației, automatizării, performanței energetice și multe alte domenii.

     Dacă alegi să construiești o casă activă cu ajutorul companiei AIA Proiect, poți alege dintre mai multe proiecte de case gata făcute sau poți alege o variantă personalizată. În oricare caz, satisfacția ta- a clientului- va fi pusă pe primul loc.

Ce este o casă activă?

     Am început deja să vorbim deja despre evoluție, proiecte și companii, dar nu ne-am pus întrebarea de baraj: Ce este casa activă?

     Casa activă are la bază 3 lucruri:
  • confort ridicat
  • impact minim asupra mediului
  • consum de energie scăzut

     O casă eficientă energetic (altfel: casă activă, casă pasivă sau casă nZEB) are o amprentă de carbon minimă, datorită combinației cunoștințelor din diverse domenii și a tehnologiei avansate. Am putea chiar să zicem că combină utilul cu plăcutul. Datorită consumului aproape zero, este o variantă de locuință care ocrotește mediul, dar fără ca locuitorii să renunțe la confort. Chiar mai mult, casa este proiectată să ofere un grad cât mai ridicat de comoditate, ca acea locuință să poată fi numită cu încredere acasă.
   
     Casa nZEB (adică casa cu consum aproape zero- nearly zero energy building) este proiectată special să aibă un consum cât mai mic, ba chiar în unele situații să producă chiar mai multă energie decât consumă.


     Construirea unei case începe cu alegerea materialelor potrivite. În cazul unei case active schimbarea se vede chiar și la acest pas. Nu se vor utiliza materiale de construcție clasice și generice, ci materiale speciale pentru astfel de case, bine gândite de experți. Totul trece prin testări amănunțite, ca beneficiarul să facă cea mai bună alegere posibilă în momentul dat. Materialele sunt atent alese, ținând cont de zona în care va fi construită casa, dar și specificul fiecărui sezon din acea locație. Pentru orice casă activă se utilizează tehnologie inteligentă, care ajută la urmărirea parametrilor, dar care conferă locuinței și luxul mult râvnit.

O casă de vis

     Ca să vedem mai bine ce impact poate avea o casă activă în viața oamenilor și în societate, propun să facem o mică călătorie în timp.

     Este anul 2049. Mă trezesc de dimineață și mă scol din pat. Îmi pun picioarele pe podea și simt căldura ce părăsește podeaua. Nu e prea puternică, căci e deja primăvară. Bineînțeles, avem încălzire prin pardoseală. Temperatura este perfectă în cameră și mă uit pe marea mea fereastră cum razele de soare pătrund în cameră. Mă minunez de acestă imagine cât pot, deoarece știu că în câteva ore rulourile vor fi trase să nu bată soarele prea puternic prin casă. Verific din nou aplicația de pe mobil și văd că într-adevăr azi temperaturile vor fi ridicate. Dacă las soarele să bată în casă toată ziua, va fi deja prea cald. Diseară vin și niște musafiri, care oricum vor contribui la încălzirea locuinței doar prin simpla prezență. Cum în casă locuiesc constant doar 3 persoane, parametri sunt configurați să fie optimi doar cu acești 3 oameni. Dacă vin alți musafiri, toate setările trebuie reprogramate pentru acea perioadă. Verific termostatul din cameră și constat că nu am pierdut deloc căldură pe timpul nopții, chiar dacă a fost destul de rece în acea seară. Merg în bucătărie să pregătesc micul dejun pentru familie și decid să dau mai jos temperatura cu câteva grade, căci azi voi găti mai mult. Avem în casă un termostat în fiecare încăpere și fiecare cameră are și propriul circuit de încălzire. Trebuie să am grijă doar să nu fie o diferență de temperatură prea mare în diferitele părți ale casei, altfel apare riscul de răceală. Noroc că nu trebuie să-mi bat capul cu astfel de probleme încă.

     Îmi fac o cafea în timp ce pregătesc micul dejun și constat că producem deja o cantitate frumoasă de energie. Sper să putem injecta și azi surplusul de energie în rețeaua de distribuție. Cu ajutorul casei noastre suntem printre primele persoane care au reușit să devină prosumatori. Aparatura din casă este de cea mai bună calitate. Plita și cuptorul sunt ambele electrice. Cum bucătăria este chiar în capătul casei și e încă dimineață foarte devreme decid să aprind lumina. Ca să am mai multă energie, aleg să setez lumina din bucătărie să fie albastră cu ajutorul becului LED Philips Hue. În casă avem o varietate destul de mare de corpuri de iluminat, iar multe dintre acestea au benzi LED.


     Mă pun puțin pe canapea până se face pâinea prăjită. Tot design-ul este unul minimalist și modern. De la bun început am știut că vreau o casă cât mai simplă, dar eficientă. Avem în casă și multe plante care dau un strop de culoare și oferă o balanță între toate caracteristicile high-tech și conceptul eco. Îmi aduc aminte de începuturi, când ne-am apucat de construcția casei. Cu puțină presiune, am reușit să finalizăm casa în mai puțin de un an. La proiect au lucrat cei mai buni arhitecți, ingineri și constructori. Am luat materiale de cea mai bună calitate și am ales o structură din lemn, bine izolată. De ce de lemn și nu beton sau cărămidă? Simplu. Lemnul nu ține căldura în el. Astfel, la vară vom avea mereu temperatura dorită în orice încăpere, datorită sistemului de ventilație. Nu trebuie să deschidem geamurile, căci acest sistem face absolut totul pentru noi. Am orientat casa astfel, încât soarele care trece pe cer destul de jos în timpul iernii, să intre direct în casă. Așa reușim să încălzim încăperile și să economisim energie doar prin amplasarea potrivită a casei. Urmărim un concept asemănător și vara, când soarele trece în cel mai înalt punct și razele lui nu pătrund în casă. De această dată temperatura va fi puțin mai scăzută în casă. Pe perioada întreagă a anului avem grijă ca temperatura și umiditatea din casă să fie optimă. Am plasat pe acoperiș câteva panouri solare și fotovoltaice. Panourile solare ajută la încălzirea apei, iar panourile fotovoltaice produc energia necesară.

     Aud semnalul de la toaster, că s-a făcut pâinea prăjită și aud pașii soțului și a copilului care abia așteaptă să ia o masă bună. În timp ce luăm micul dejun vorbim despre cum va fi weekend-ul următor la casa de vacanță. Ne-am îndrăgostit atât de mult de acest concept, că am decis să facem o casă mai micuță, dacă vrei chiar o cabană de lux în inima munților. Recunosc, construcția nu a fost cel mai ușor lucru, fiind o zonă mai greu de accesat, dar a meritat orice greutate. Cum nu depindem de nici o sursă de energie, ne-a fost ușor să punem în practică conceptul dorit. Am plasat și aici panouri solare și fotovoltaice, ba chiar avem și o mică eoliană în capătul proprietății. Având în vedere și faptul că venim aici să ne relaxăm și să ieșim din tiparul urban, nu avem chiar atât de multă tehnologie ca și în casa din oraș, dar nu ne putem plânge în orice caz. Copilul e fericit în natură și asta ne face și pe noi fericiți.

     Ziua trece, iar spre seară apar și musafirii. Parametri casei sunt perfecți pentru ca toți cei 9 oameni din casă să se simtă bine și comod. Discutăm despre multe teme în timp ce copiii se joacă și aleargă prin casă. Lucrul care mă încântă cel mai mult este că invitații nu ne mai bombardează cu diverse întrebări despre casă și cum am construit-o. Acum discutăm cine câtă energie a produs în ultima vreme, care sunt temperaturile optime pentru fiecare familie și ce legume vom crește în grădină. Ai ghicit. Și prietenii noștri au deja case active. O casă nZEB nu mai este o noutate sau o casă specială. Aceasta a devenit deja un standard. Mai găsești bineînțeles niște case clasice, să zicem așa, dar majoritatea clădirilor sunt acum active. Avem niște prieteni care stau la bloc, dar și locuința lor este activă. Primesc energie din surse regenerabile, folosesc aplicații și tehnologii de ultimă generație, ba chiar au și o seră pe bloc, unde fiecare poate ajuta la creșterea legumelor. În timpul recoltei toți cei care au ajutat la îngrijirea produselor vor primi din bunătățile sănătoase și gustoase.

     Casa activă a devenit un standard, nu o excepție.

Ce impact are o casă activă?


     Odată ce locuiești într-o casă activă vei vedea pe zi ce trece, cum afectează aceasta viața ta și a celor din jur.

     Prin simpla alegere de a construi o casă eficientă energetic, contribui și tu la evoluție. Fiecare început este greu și trebuie să ne asumăm că această decizie poate veni cu propriile greutăți. Orice mare geniu pare la început zăpăcit, ca peste câțiva ani să i se recunoască măiestria. Chiar dacă în momentul de față tu ai singura casă activă din zonă, poate peste câțiva ani, cei din jurul tău îți vor urma exemplul și vor adopta și ei conceptul de casă eficientă energetic.

     Se poate observa un mare impact și asupra mediului. Folosind propria energie verde ce provine din surse regenerabile, planeta noastră nu mai trebuie să sufere ca noi să trăim în confort. Marile uzine electrice vor fi de prisos, iar amprenta de carbon va fi redusă la minim. Este timpul ca oamenii să nu fie superiori naturii, ci să coexiste în armonie.

     O casă activă nu are impact doar asupra persoanei care o construiește, ci și pentru copiii acestuia și tuturor generațiilor care o să vină. Este o bază stabilă pentru urmași, care îi va îndemna să fie și ei parte activă a schimbării și a evoluției. Având o astfel de casă, duci un stil de viață conștiincios și le oferi și copiilor un exemplu de urmat și o lecție pentru toată viața. Oamenii trebuie să aibă grijă de natură și de tot ce ne oferă ea. Este datoria generațiilor viitoare să fie cât mai economi și să respecte toate resursele care le stau la dispoziție.

Cel mai mare impact: prețul


     Doar pentru că vrei să ai o casă de top, nu înseamnă, că trebuie să rămâi și fără bani. La fel cum construirea oricărei case nu este ușoară și pune puțină presiune pe bugetul fiecăruia, nici să construiești o casă activă nu va fi un lucru ieftin. Indiferent din ce punct de vedere privim acest proiect, ridicarea unei case înseamnă o investiție. Plusul unei case active este faptul că după construire acesta nu va solicita cheltuieli mari. Facturile vor fi minime, ba chiar în unele cazuri poți câștiga pe urma producerii energiei.


     Poți spune că o casă activă este prea scumpă și ai avea dreptate, asta dacă privim lucrurile pe termen scurt. Avantajele unei case active apar însă doar după o perioadă mai lungă. Vei economisi costul casei și vei vedea cum aceasta îți aduce un plus pe plan economic. Dacă ai o casă eficientă energetic, cheltuielile vor fi minime sau chiar nule. În perioade mai solicitante, în medie facturile nu depășesc 100 lei în total.

     Fie că optezi pentru un design mai minimalist, chiar futuristic sau pentru unul rustic, ai la dispoziție nenumărate planuri și proiecte. Dacă alegi să colaborezi cu AIA Proiect, găsești proiecte chiar începând cu 800 lei.

     Cu banii economisiți poți face o schimbare și în stilul tău de viață. De ce să dai bani pe facturi, când poți petrece o săptămână la mare sau la munte? Vrei o mașină nouă? O poți cumpăra din banii economisiți. Făcând o simplă schimbare în felul în care locuiești poți obține lucruri la care mai demult ai putut doar să visezi. Impactul unei asemenea case va fi simțit cu siguranță.


     În concluzie, pot zice că este posibil să ai o casă nZEB, dar și să rămâi cu banii în jeb. Să ai o astfel de casă înseamnă cu siguranță o investiție, dar una care merită făcută. Rezultatele nu vor înceta să apară și la final vei avea mai mulți bani economisiți decât suma investită. Tot ce trebuie să faci este să privești lucrurile în perspectivă, pe termen mai lung.


Articol scris în cadrul Spring SuperBlog 2019.*Sursa imaginilor (în afară de logo-ul AIA Prioect) este pexels.com (Royalty Free).

0 Comments