De ce să îmbrățișăm conceptul de e-Mobility?

     Ai mai auzit de termenul e-Mobility? Până chiar foarte recent nici eu nu știam că există acest termen și clar, habar nu aveam ce înseamnă. Termenul apare și ca „Electro-mobilitate”, ceea ce poate conturează puțin mai bine o imagine. Este folosit pentru a defini un ecosistem care include în primul rând vehicule electrice, hybrid sau chiar alte modele, precum cele care utilizează pile de hidrogen, dar și infrastructura necesară, furnizorii și reglementatorii (guverne și organizații).

     Având în vedere că mașinile care nu contribuie la creșterea amprentei de carbon constituie viitorul,  Mercedes apare în 2019 cu o nouă clasă de autoturisme EQ. Primul membru al familiei este SUV-ul Mercedes-Benz EQC. Printr-un design nemaipomenit și caracteristici inovatoare, mașina este o combinație perfectă între dinamică și performanță, dar în același timp și între eficiență și confort.


     De 25 de ani Auto Schunn se ocupă de vânzarea mașinilor noi, rulate sau are grijă de nevoile mașinii tale printr-un service bun, recunoscut și de încredere. Fiind cel mai mare dealer auto Mercedes-Benz din vestul României, Auto Schunn se ocupă de vânzări auto cu mii de clienți mulțumiți. Ținând pasul cu marile schimbări din ultimii ani și cu gândul la un viitor cât mai bun și practic, în reprezentanțele Auto Schunn se găsesc deja câte două stații de încărcare a mașinilor electrice.

     De-a lungul istoriei au apărut mai multe tentative de a dezvolta mașina electrică, dar aceasta devine populară în rândul publicului larg doar în secolul XXI. În prezent oamenii devin tot mai conștiincioși cu privire la mediul înconjurător, astfel adoptă tot mai mult ideea mașinilor electrice, hybrid sau care utilizează pile de hidrogen pentru propulsie. Dar oare unde vom ajunge peste câțiva ani? Este deja destul de clar că tehnologia avansează foarte repede, un lucru cu adevărat benefic pentru mediu. Oare există șansa ca în câțiva ani să circule pe drum doar vehicule electrice? Știm deja că marile invenții și schimbări se nasc din simple visuri și idei. Tu cum crezi că va arăta viitorul? Oare acesta ar putea fi ceva mult mai simplu decât am crede?

Care imagine crezi că reprezintă mai bine viitorul?     Doar gândindu-ne la conceptul de viitor, fiecare avem o altă viziune. Eu voi alege a doua imagine dintre cele două și vă și explic de ce.

     Eu cred într-o societate în care oamenii realizează tot mai mult că e nevoie de o schimbare și acceptă această trecere. Lumea ia decizii mai conștiente, are grijă de resursele finite și foarte prețioase ale planetei și pune accent pe folosirea bunurilor libere. Cum marile industrii, printre care cea de Automotive contribuie semnificativ la reducerea calității aerului și la creșterea amprentei de carbon, îmbrățișarea conceptului de e-Mobility este un element cheie, fără de care acest vis nu ar putea fi realizat. Asta bineînțeles pe lângă o infrastructură potrivită care poate ține pasul cu aceste schimbări tehnologice.

     O societate care îmbrățișează complet conceptul de e-Mobility, după părerea mea este una cât mai simplă, eficientă și practică.

Cum va arăta o astfel de societate?

     Orice progres pleacă de la o idee. Ca să ai însă o idee trebuie să folosești două abilități cognitive esențiale: gândirea și creativitatea. Cu ajutorul creativității poți construi idei sau concepte complet noi, iar cu ajutorul gândirii poți aranja, analiza și sintetiza aceste idei, ca mai apoi să construiești un plan sau un algoritm pentru a le implementa.

     Totul din jurul nostru trece printr-o schimbare.

     De acum folosim doar energie regenerabilă. Casele noastre funcționează cu această energie, institutele, fabricile, absolut totul din jurul nostru. Care sunt sursele? Lumina soarelui, vântul, apa curgătoare, căldura geotermală și alte procese biologice.


     Într-un viitor definit de e-Mobility chiar și producția mașinilor începe cu folosirea resurselor inepuizabile. Mașinile electrice trec în prim plan, iar dezvoltarea acestora este misiunea principală a inginerilor. Design-ul actualelor modele este deja unul elegant și futurist, dar ar putea fi îmbunătățite din punct de vedere tehnic. Prima schimbare ar putea fi încărcarea prin wireless a mașinilor și în același timp accelerarea timpului de încărcare.

     Pentru asigurarea unei infrastructuri sigure și de durată casele, birourile, fabricile, centrele comerciale, chiar toate clădirile trec prin schimbări. Toate folosesc energie regenerabilă. Se amplasează centre de încărcare a mașinilor la distanțe relativ mici pe drumuri, pentru a asigura confortul și siguranța șoferilor. Chiar și acestea folosesc ca sursă elementele naturii. Toate casele au propriile lor stații de încărcare atașate la panouri solare sau turbine eoliene.

     Cum majoritatea oamenilor petrec multă vreme în centre comerciale, mall-urile au implementat o strategie mutual benefică pentru ei și clienți. Mașinile se încarcă prin wireless din podeaua parcărilor în mod gratuit, în timp ce clienții fac cumpărături. În locul geamurilor sunt amplasate mari panouri solare transparente, care încarcă mașinile, dar în același timp lasă lumina naturală să intre, reducând consumul de electricitate. În zilele cu condiții nefavorabile, această pierdere este suplimentată de energie hidroelectrică.

     Pentru monitorizarea nevoilor de energie electrică se creează noi posturi și tot mai mulți cetățeni pot avea locuri de muncă stabile. Tot mai mulți ingineri pot lucra la dezvoltarea unor noi aparaturi de captare, prelucrare și depozitare (de tot mai lungă durată) a energiei, precum și mărirea eficienței autoturismelor.

     Un alt aspect important la dezvoltarea vehiculelor este siguranța. Noile tehnologii, aplicații și design-ul de vârf fac posibilă prevenirea a tot mai multe accidente. Asta se poate realiza prin utilizarea diverselor senzori, camere și o structură stabilă și puternică a mașinii.

     Cu avansarea tehnologiei mașinile cu autopilot sunt tot mai des întâlnite. Un alt aspect care poate reduce numărul de accidente mai ales în rândul șoferilor de tir sau pe distanțe lungi. Șoferii profesioniști pot astfel să lucreze mai eficient în condiții mai bune și sigure. Condusul nu va mai fi o povară, ci un mod de a te relaxa. Oamenii nu vor fi nevoiți să conducă, dar o vor face din simpla plăcere de a fi la volan. La acest capitol suntem deja destul de avansați, dar încă departe de perfecțiune.

     De ce ar adopta societatea conceptul de e-Mobility?

      Ca oamenilor să le placă o idee nouă, aceasta trebuie să fie cât mai atractivă pentru ei. Cum poți face un lucru atractiv pentru publicul larg? Oferi cât mai multe avantaje. Inovațiile tehnologice și superioritatea în design, combinate cu formele bine cunoscute deja, fac ca oamenii să îmbrățișeze acest concept. Abordarea ecologică este și ea de partea schimbării.

     Ce avantaje ai avea într-o astfel de societate ideală?

-încărcarea rapidă, eficientă și de multe ori gratuită a vehiculului
-un design nou, atractiv și practic al mașinilor
-siguranță sporită
-libertate
-o alternativă ecologică
-locuri noi de muncă
-progres în toate domeniile

     Arată bine o astfel de societate, nu crezi?


     Articolul acesta are la bază imaginația. În doar câteva zile mi-au trecut prin minte nenumărate gânduri și idei noi. Vorbim aici de o singură persoană. Imaginați-vă ce pot face mai mulți oameni, societăți întregi. Cum ar zice Yoko Ono: „Un vis pe care îl visezi singur poate fi doar un vis, dar un vis pe care îl visează două persoane este o realitate.” Nu este greu să pornești procesele imaginative. De aici ești deja cu un pas mai aproape de a îndeplini un vis, de a implementa o simplă idee. Cu toții putem face lucruri mărețe, atât timp, cât nu ne este frică să folosim imaginația și credem în noi!


Articol scris în cadrul Spring SuperBlog 2019.


*Sursa imaginilor din colaje este pexels.com (Royalty Free).

0 Comments