Un weekend perfect cu jocul portivit

     În ultima perioadă cu toții avem atât de multe de făcut, că abia mai avem timp de a ne relaxa sau de a fi alături de cei dragi. În copilărie nu trecea o după-amiază fără să petrecem puțin timp de calitate în familie. După un prânz bun ne așezam comod în living și jucam niște jocuri de societate. Îmi aduc aminte foarte clar și acum cum jucam un Rummy cu setul vechi al bunicii, sau ne întrecem la o tură de Nu te supăra frate. De atunci board game-urile am rămas în inima mea și profit de orice ocazie în care pot juca un joc din copilărie sau pot învăța unul complet nou. 

     După o săptămână grea, vine în sfârșit mult așteptatul și bine meritatul weekend. O ieșire cu prietenii este cel mai bun prilej de a te relaxa și de a face ce-ți place ție mai mult. Cum ar arăta un weekend perfect pentru mine? Ei bine, așa:

     Aș alege să merg cât mai departe de oraș și de tot mediul urban. Mi-aș dori să petrec un sfârșit de săptămână la cabană, alături de prieteni. Aș merge undeva prin Munții Apuseni sau Munții Rodnei, care sunt mai aproape de mine. Printre locațiile preferate s-ar număra Valea Drăganului, Măguri-Răcătău, Borșa, Colibița sau chiar Valea Mare și Șanț. Am mai fost de câteva ori în aceste zone și pot spune că sunt cu adevărat superbe. Aerul curat și peisajele de vis m-ar ajuta să-mi reîncarc bateriile, iar distracția cu prietenii m-ar ajuta să scap puțin din rutina de zi cu zi. 

     Aș închiria o întreagă cabană și aș chema toți prietenii apropiați. Pe lista de activități s-ar număra o tură pe potecile din apropiere, povești la focul de tabără și bineînțeles niște jocuri de societate, care să ne apropie puțin. Pe lângă toată distracția, am mânca bucate delicioase gătite de noi, am face multe nebunii și ne-am distra cum știm noi mai bine.

     După o plimbare obositoare și o masă bine meritată, ne-am pune cu toții în mijlocul sufrageriei și am juca niște jocuri de la oxygame, o companie la care găsești nenumărate jocuri, de la preferatele copilăriei, la unele complet noi sau inspirate din diferite povestiri. Mi-aș ruga toți prietenii să aducă măcar un joc cu ei. Știu sigur că prietena mea bună ar aduce cu ea Ligretto, fiind jocul ei preferat. Am umblat cu ea prin tot Clujul până am găsit jocul și de atunci îl aduce cu ea peste tot. Ne-am jucat deja foarte mult cu aceste cărți și tot grupul de prieteni îl adoră. De la nopțile nedormite din cămin, până chiar și în pauzele dintre ore, ne-am jucat de nenumărate ori și am făcut deja mulți prieteni noi, care s-au alăturat jocului, când au văzut cât de amuzant e. Cu un pachet de cărți se pot juca 2-4 persoane cu vârsta mai mare de 8 ani. Dacă ai două pachete, pot juca până la 8 persoane, iar dacă le ai pe toate 3, pot juca chiar și 12 persoane. 

Cum se joacă Ligretto?


     Fiecare jucător alege o culoare și pune pe masă câteva cărți din teancul propriu. În funcție de jucători, pot fi puse 5 cărți (2 jucători), 4 cărți (3 jucători) sau 3 cărți (4 jucători). Aceste cărți puse cu fața în sus vor forma un rând. După asta, jucătorii vor depune 10 cărți cu fața cu numere în sus într-un teanc separat, lângă rând, numit teancul Ligretto. Restul cărților vor fi ținute în mână. Scopul jocului e să scapi cât mai repede de cărțile expuse, dar acestea pot fi depuse doar când o carte cu numărul 1 este pusă în mijlocul mesei. Restul cărților depuse trebuie să fie de aceeași culoare ca prima și cu un număr mai mare (ex. 1,2,3... , 1,2,3...).  

(Da, chiar am împrumutat pachetul prietenei mele 😏)

     Cum scapi de cărți? Toți jucătorii pot depune deodată cărți, iar numărul 1 poate fi pus oricând. Poți lua cărți din rândul tău sau din mână, însă în acest caz trebuie să întorci 3 cărți deodată (o vezi doar pe a 3-a). Dacă e bună cartea, o poți pune în teancul din mijloc, altfel mai întorci 3 cărți. Dacă ai depus o carte și observi că cea de sub ea se potrivește, o poți folosi și pe aceasta. Când nu mai ai cărți în mână, iei teancul cu cărți, le amesteci și o iei de la început, întorcând iar 3 cărți deodată. Dacă între timp depui o carte din rândul tău, o poți înlocui pe aceasta cu o altă carte din teancul Ligretto, până epuizezi teancul. 

     Dacă ai depus și ultima carte din tencul Ligretto, strigi „Ligretto” și jocul se termină. Fiecare jucător primește un punct pentru cărțile depuse în mijloc (de aceea alege fiecare propria culoare), dar vei fi penalizat cu 2 puncte pentru cărțile rămase în teancul Ligretto. Dacă ai cele mai multe puncte, felicitări, ai câștigat!      Jocul este ideal pentru a fi jucat cu prietenii, dar și cu familia. Acesta dezvoltă atenția și dexteritatea persoanelor care se joacă. Eu știu sigur că m-am distrat de minune de fiecare dată când m-am jucat și dacă aș merge la escapada de weekend, probabil mulți s-ar alătura jocului. Ar fi bine să iau și celelalte două pachete!     Un alt joc care mi-a atras atenția este Qwirkle. Acesta a fost ales Jocul anului în 2011. De ce mi-a atras atenția? De obicei îmi plac foarte mult jocurile de logică, iar acesta este exact genul meu de joc. Are și unele elemente de Sudoku, iar aceste probleme mi-au plăcut de când eram mică. Jocul conține 108 piese în total și 36 de piese de joc diferite. Pe lângă asta primești și un săculeț, ca să-ți ții piesele în siguranță și să nu le pierzi. Se pot juca în total 2-4 jucători cu vârsta mai mare de 6 ani. Cum se joacă Qwirkle?


     Fiind un joc de strategie și logică, chiar dacă la început pare banal, fii sigur, că acest joc ascunde mai multe trucuri și secrete decât ai crede. Scopul este simplu: cine adună cele mai multe puncte, câștigă. Fiecare jucător extrage 6 piese de joc, iar cel care are cele mai multe piese corespunzătoare de a le pune pe un rând începe. 

      Ce e un rând? Un rând conține maxim 6 piese (minim 2) de aceeași formă, dar culori diferite sau de aceeași culoare, dar formă diferită. Când vine tura ta, poți adăuga piese unui rând existent (atenție un rând are 6 piese, deci va trebui să schimbi orientarea pieselor puse, dacă acestea ar depăși numărul maxim de piese) sau poți schimba piesele tale, cu altele din sac (iei atâtea piese noi, câte pui înapoi în sac). Toate piesele atașate trebuie să se adapteze pieselor expuse deja (adică nu poți avea ex. două cercuri roșii pe un rând). 


     Cum aduni punctele? După fiecare tură se calculează punctele jucătorului. Cel care formează sau completează un rând, primește câte un punct pentru fiecare piesă din acel rând. Dacă o piesă aparține de două rânduri, aceasta valorează două puncte. 

     Ce este un Qwirkle? Cel care completează un rând de 6 piese, formează un Qwirkle și obține 6 puncte în plus pentru acel rând (adică primește 12 puncte+ eventualele alte puncte dacă astfel mai completează și alte rânduri). Când săculețul se golește și unul din jucători rămâne fără piese, jocul se sfârșește și acel jucător primește 6 puncte bonus. 


     Jocul mi se pare unul foarte interesant, deși încă nu l-am jucat nici eu. Cunoscându-mi prietenii, cu siguranță le va plăcea și lor. Va trebui să tragem la sorți cine joacă prima tură. Sigur va face weekendul mai memorabil!     După o seară agitată, plină de voie bună, glume și povești, probabil m-aș retrage puțin într-un colțișor al cabanei să petrec puțin timp de calitate și cu mine însumi. Îmi plac la nebunie ieșirile cu prietenii, dar fiind o persoană introvertită, am nevoie de puțin timp singură să mai reîncarc din baterii. Poate chiar înainte de culcare aș alege să mă înfofolesc în câteva pături și aș încerca să rezolv cubul meu Rubik, cu care bineînțeles s-au jucat prietenii mei și l-au încurcat bine de tot. 

     Am primit primul meu cub Rubik la 7 ani, când mergem la mare cu trenul să nu mă plictisesc. Vă zic sincer că nu cred că era unul original, însă în adolescență am primit primul meu cub Rubik licențiat. Nu este unul obișnuit, căci am primit un Void cube. Seamănă mult cu cel original, dar lipsesc piesele din mijloc. Au mai apărut multe modele de cub de-a lungul anilor, ba se țin deja și competiții. Tot de la Rubik`s au apărut și alte puzzle-uri noi, unele modele fiind parcă futuristice.     De când am început să mă joc cu cubul Rubik, am fost vrăjită de el. Sunt sigură că mi-a antrenat mintea și capacitățile cognitive, dar mai ales capacitatea de a rezolva probleme. Recunosc că la început am demontat cubul de câteva ori să-l rezolv, dar am reușit odată să-l rezolv în 10 minute. Cam atât mi-a luat să dezlipesc fiecare abțibild și să îl pilesc la locul lui. Această aventură cu siguranță mi-a dezvoltat îndemânarea.     Am învățat cu timpul că există o strategie aparte pentru a rezolva cubul Rubik, ba chiar anumiți algoritmi. Acesta a fost momentul meu „Aha!” și atunci am putut să rezolv pentru prima dată cubul. Mai mare mi-a fost dragul, că am reușit această performanță cu propriul cub Void. Aș recomanda cu mare drag acest joc oricărei persoane pasionate de jocuri și activități logice. Îți antrenează mintea și nici nu te plictisești. 

     
     Dacă vreți să aflați mai multe despre aceste jocuri vă recomand să intrați puțin pe canalul de Youtube al celor de la oxygame și să le urmăriți pagina de Facebook. Acolo prezintă o mulțime de jocuri noi, fac licitații pentru ultimele bucăți rămase din câteva jocuri (și acum îmi pare rău că nu am văzut postarea cu jocul Game of Thrones), ba chiar organizează și campionate sau diferite evenimente. Să le arătăm și lor ce cititori faini suntem și să le lăsăm un like pe pagină, fiindcă chiar merită!

     Să mă anunțați și pe mine, dacă luați un joc nou de la ei și facem de o ieșeală la cabană să ne jucăm împreună! 

     Sper că v-am făcut poftă de o după-amiază de board games. Eu așa mi-aș închipui un weekend plin dar relaxant cu prietenii apropiați. Ne plimbăm, facem nebunii, ne spunem povești, mâncăm ceva bun și jucăm un joc. Fie acesta unul din copilărie sau unul nou, jocurile de societate te aduc mai aproape de cei dragi și fac ca legătura dintre voi să fie mai strânsă. Spor la joacă!


                                           Articol scris în cadrul Spring SuperBlog 2019.

2 Comments