Ce faci când găsești primul tău bilet de avion ieftin?

     Stau plictisită în fața laptopului și nici nu mai știu ce să fac. Bineînțeles dau click-ul bine cunoscut pe Facebook și printre multitudinea de postări apare o reclamă: zbor de la Timișoara la Milano -50 RON. Sceptică, dau un click. Oare despre ce să fie vorba? Constat uimită că zborul Timișoara-Milano este într-adevăr 50 de lei. 

     Sunt acea persoană, care nu a călătorit prea mult în afara țării, deoarece nu am avut destui bani să ne permitem acest lux. De mică am avut acea percepție, că zborul cu avionul este un lucru scump, pe care noi nu ni-l permitem. Chiar de aceea m-a surprins (poate mult prea mult) faptul că găsesc bilete de avion la un preț atât de mic. De ce nu am aflat de asta mai devreme? 

     Înainte auzeam lumea vorbind de liniile aeriene clasice, dar prea puțini povesteau de ofertele incredibile ale liniilor aeriene low-cost. Este cert, achiziția unui astfel de bilet nu vine cu atât de multe beneficii, ca călătoritul cu liniile low-cost, dar prețul fiind semnificativ mai mic, eu zic că se merită pe deplin. Companii aeriene low-cost care au zboruri în România sunt Blue Air, Wizz Air și RyanAir.      Dar de ce este defapt zborul cu o linie aeriană clasică atât de specială? În cazul zborurilor low-cost trebuie să faci check-in din timp, altfel se aplică o taxă extra. De asemenea, de multe ori prețul biletului nu include taxă de administrare, nu poți rezerva locuri speciale (stai unde găsești loc) și de multe ori călătoritul cu un copil mic poate costa în plus. Dar poate cea mai mare problemă este legată de bagaje. 

     Bineînțeles, cu toții vrem să ducem în călătorie cât mai multe lucruri, dar în cazul zborului cu avionul greutatea în plus vine și cu taxe extra. Majoritatea companiilor aeriene au niște reguli destul de precise (și de multe ori ciudate) cu privire la bagaje. Dacă geanta ta nu se încadrează în parametrii specificați de ei, va trebui să plătești niște taxe destul de piperate în ciuda prețului biletului destul de mic. (Atenție: regulile se schimbă destul de des!)


     Aflând de aceste reguli mă panichez puțin. Sunt chiar foarte fericită că am găsit un bilet de avion ieftin, dar oare ce fac, dacă aflu la aeroport că bagajul meu este prea mare și trebuie să plătesc în plus? Ei, bine, ce face un om în cazul în care are o întrebare la care nu știu răspunsul? Dă un search pe Google.

     Văd că pe travelkit.ro găsesc genți care respectă dimensiunile fiecărei companii aeriene. Găsind biletul pe wizzair.com, decid să caut bagaje de mână Wizz Air. Găsesc modele care mai de care pe gustul meu, la prețuri avantajoase. Văd specificat însă că multe bagaje se potrivesc mai multor companii, astfel decid să iau un bagaj care va fi bun și în cazul în care călătoresc cu alte companii. Bagajele de mână mici, care se pot transporta gratuit au mărimea de 40x30x20 cm, dar în cazul în care alegi serviciul Wizz Priority (care de obicei este mai scump cu minim 5 euro/ zbor) poți alege un bagaj de 55x40x20 cm. Poți opta și pentru bagajul de cală, care are dimensiunea de 149x119x171 cm și are între 10, 20 sau 32 kg, dar această opțiune este semnificativ mai scumpă (între 5-65 euro/zbor).      Găsind toate aceste informații și un bagaj potrivit, mă liniștesc puțin și decid să cumpăr biletul. Peste două luni merg în vacanță în Milano. Cu bagajul de mână potrivit comandat, deja pot sta liniștită, că totul va fi bine. Doar nu voi lăsa un lucru atât de mic, ca bagajul să îmi strice toată vacanța.
Acest articol a fost scris în cadrul SuperBlog 2019. 
*Surse foto: travelkit.ro și pexels.com.

0 Comments