Când clădirea influențează omul

     S-a întâmplat vreodată să intri într-o clădire și să te simți bine și plin de energie? Sau poate chiar opusul: intri pe ușă și simți că toată viața din tine se scurge? Eu am pățit asta de câteva ori. Trăind cu un exemplu chiar destul de recent, s-au întâmplat foarte multe lucruri în ultima perioadă și cum un lucru duce la altul, am ajuns să studiez la o nouă facultate. 

     Nu e un secret, am studiat psihologie la UBB. Deși Clujul este un oraș modern și recunoscut pentru inovațiile sale, multe clădiri ale universității sunt destul de vechi. Deși îmi plăcea mult ceea ce studiez simțeam că îmi pierd tot cheful de învățat când intru în sălile prost luminate, cu geamuri mici, de parcă le-ar fi frică că sărim pe ele și temperaturi care nu erau niciodată potrivite. În unele zile mureai de frig așa că îți luai pe tine o bluză în plus a doua zi, de data asta în schimb nu mai puteai de cald. În momentul de față studiez la o facultate privată. Toată atmosfera este diferită aici. Această clădire a fost construită relativ recent, deci inginerii au fost atenți la multe aspecte diferite și au avut mare atenție la detalii. Pe lângă bean bag-urile de pe hol și bibliotecă, avem geamuri foarte mari, care luminează toată încăperea. Profesorul de fizică ne atrage mereu atenția spre amplasarea becurilor, care au fost puse în acel punct din motive foarte întemeiate. Clădirea a fost analizată foarte meticulos, ca fiecare element să fie la locul lui.      Certificatul energetic este benefic pentru a afla informații importante despre consumul energetic anual al locuinței. Ținând cont de mai mulți factori este important să faci alegerile potrivite pentru clădirea cu pricina. La urma urmei, poate este important unde plasezi acel bec.

      Certificatul energetic oferă informații importante despre performanța energetică a clădirii și o încadrează într-o clasă, G însemnând cel mai ridicat nivel de consum, iar A cel mai mic. Acesta este de asemenea un document de care ai nevoie în caz că vrei să vinzi sau să închiriezi o casă, un birou sau altă clădire. Cum te apropii de nivelul A, nu doar că vei consuma mai puțină energie, ceea ce este benefic pentru mediu, dar vei observa și că stai puțin mai greu. Stai puțin, cum vine asta aici? Simplu... portofelul tău va fi mai plin, fiindcă vei economisi sume destul de mari cu timpul. 

     Poate vrei să reduci consumul de energie și mai mult și vrei să folosești surse de energie regenerabile. În acest caz vei avea nevoie de calcul G sau calculul coeficientului de izolare termică, care la fel ca certificatul energetic se obține de la avizez.ro. Acesta este necesar pentru studiul privind posibilitatea utilizării sistemelor alternative de energie. 


     Mulți am auzit cu siguranță că o cameră anume are o energie aparte. Ei bine, asta depinde și de amplasarea surselor de energie și calitatea acestora. Dacă se irosește energia care ar fi putut fi folosită în mod productiv putem simți că starea noastră este influențată negativ. Simțim parcă acel minus de energie este umplut chiar de noi, de aceea vom fi mai leneși, fără chef de viață, vlăguiți și nici nu vor mai rămâne urme de productivitate. 

     Ca tu să funcționezi la nivel maxim, este necesar ca și mediul tău înconjurător să fie cât mai perfect. Dacă totul este la locul lui și totul funcționează bine, și tu vei avea mai mult chef de lucru, de învățat sau de făcut diverse sarcini. Nu doar că vei economisi bani din utilizarea deșteaptă a surelor, dar vei economisi și din propria ta energie ca să rămână și pentru timpul tău liber. Astfel vei putea folosi energia în plus (la fel ca o casă pasivă) într-un mod productiv: poți petrece timp cu cei dragi, cu prietenii buni, cu familia sau doar puțin timp de calitatea cu tine însuți. 

     Deci, nu uita, dacă ai nevoie de un certificat energetic ieftin, un auditor energetic, o termografie de clădiri sau un calcul G, apelează cu încredere la avizez.ro, unde te vor aștepta oameni care știu cu adevărat ceea ce fac, datorită experienței mari pe care o au. 


Acest articol a fost scris în cadrul SuperBlog 2019. 


*Surse foto: blog.super-blog.eu (proba 18).

0 Comments