Cu gândul la democrație

     În ultimii 30 de ani România este pe drumul pe care grecii din Atena l-au umblat deja cu mai mult de 2500 de ani în urmă. Am intrat deja pe drumul democrației, urmează doar să găsim calea potrivită pentru noi. Unii oameni consideră acest drum un haos total (mai ales dacă au fost mulțumiți pe vremea comunismului), dar mie mi se pare pur și simplu că încă căutăm o cale care se potrivește în cazul nostru. Putem privi la alte țări să vedem ce au făcut ei, dar asta nu va garanta că metodele lor implementate la noi vor da același succes. În momentul de față să nu uităm totuși, că România este o țară democratică. Mai precis, am putea spune, o țară condusă de popor, „demos” însemnând popor și ”kratos” putere (adică puterea poporului).
     Într-un sistem democratic vocile tuturor se fac auzite. În ultima vreme, în România acest lucru se vede puțin mai concret, oamenii ieșind în stradă, protestând și protejându-și drepturile.Cei aleși de noi nu trebuie să uite că ei sunt vocea noastră, dar nu și mintea și sufletul. Când aceștia iau decizii importante ce ne vor afecta, trebuie să țină minte de ce sunt acolo și de cine au fost delegați. Mintea și sulfetul lor trebuie să rezoneze cu mintea și sulfetul nostru, nu să aibă un drum propriu. Mulți politicieni uită că ei defapt servesc poporul și iau decizii care îi vor beneficia pe ei în prim pas. Din fericire în România am ajuns deja la punctul în care poporul nu se mai lasă călcat în picioare și iese pe stradă în ploaie, vânt și frig să se asigure că țara nu este dominată de un regim totalitar deghizat în democrație. Vocile noastre sunt auzite direct cu mai multe ocazii prin diverse petiții, referendumuri sau alte evenimente asemănătoare. Dacă vă interesează lumea politică și democrația prin lume, propun să citiți sau să vizualizați mai multe articole de la BBC, care reprezintă o sursă sigură în opinia mea. 


     Fiind sinceră, nu am înțeles niciodată politica. Este tema pe care am încercat de multe ori să o înțeleg, dar nu am prea reușit. Am opinii și păreri și este important ca acestea să fie auzite, dar mă prind mai greu de cum funcționează lucrurile. Mă bucur totuși că există platforme ca Democracy Mania, care explică lucrurile astfel încât se le înțeleg și eu. Sincer, cel mai mult îmi place că pe site găsești o rubrică unde poți dona pentru diverse cauze, sau o altă rubrică unde poți semna diverse petiții online. Astfel vocile noastre pot fi auzite, iar tot procesul este unul foarte simplu, care promovează principiile democratice. Eu am fost foarte încântată să văd o petiție și pentru o cauză pentru care sunt foarte pasionată: Spune “Stop!” defrișărilor de pădure! Fiind studentă la Științe ale Mediului, mă interesează foarte mult protecția mediului înconjurător. Utilizarea ușoară a site-ului mă îndeamnă să-mi fac vocea auzită și să semnez petiția. 


     În România am impresia că sunt două tipuri de oameni: cei care înțeleg foarte bine cum funcționează lucrurile și cum se conduce țara și cei care nu mai înțeleg nimic din tot acest haos. Din păcate eu fac parte din a doua categorie și îmi pare foarte rău că nu am găsit acest site mai devreme și că nu am investit puțin mai mult timp pentru a înțelege corect lucrurile. De asemenea pentru cei care se află într-o situație asemănătoare cu a mea, este important ca lucrurile să fie explicate bine, clar și concret (așa cum merg lucrurile, nu cum scrie în cărți). Promovarea principiilor democratice este un lucru esențial, dar trebuie modificate lucrurile puțin pentru generația nouă. Trebuie implicat tineretul, să vadă că vocea lor chiar contează. 


     Îmi aduc aminte că în școala generală nu mi-au plăcut deloc orele de educație civică, fiindcă nu înțelegeam nimic din ele. Intra profesorul, ne dicta ceva și ieșea din clasă. Putea foarte ușor să ne arate câteva video-uri, puteam juca câteva jocuri de simulație, dezbateri sau alte lucruri asemănătoare. Poate atunci înțelegeam mai bine ce se întâmplă în jurul meu și puteam lua parte în mod activ într-o convorbire despre politica din țară. Un lucru care îmi place mult, este că în ultima vreme văd chiar și la festivaluri sau diverse evenimente tineri care încearcă să explice ce este defapt democrația și să o facă un fundament în care trăim.  Sunt foarte bucuroasă să văd astfel de tineri de aceeași vârsta ca și mine și în acele momente pot doar spera că ei primesc tot suportul de care au nevoie. Din păcate avem tendința de a avea așteptări dar câteodată uităm să și investim în lucruri. 

     În orice caz, eu sper că lucrurile sunt pe un drum bun. Și chiar dacă nici după alegerile care vin nu vom fi încă pe drumul perfect la care ne așteptăm, trebuie să ținem minte că suntem mai aproape de destinație cu fiecare pas pe care îl facem. Fiecare greșeală ne indică un drum mai bun pe care putem păși. 


     Alegerile prezidențiale din 2019 în România se vor ține pe data de 10 noiembrie. Aș vrea să profit de această ocazie și să vă îndrum să mergeți la vot. Chiar dacă credeți că vocea voastră nu contează prea mult, imaginați-vă ce ar fi dacă toată lumea ar spune același lucru. Vocea voastră contează. A tuturor! 

     Voi ce părere aveți despre democrația din România? Este un subiect destul de aprins, despre care toată lumea are câte o opinie. Eu sunt curioasă de opinia TA. Aștept orice părere în comentarii. Doar exprimându-ne opinia putem face schimbări în lume. 


Acest articol a fost scris în cadrul SuperBlog 2019. 
*Surse foto: ro-mania.ro și blog.super-blog.eu (proba 14)

0 Comments