O minte sănătoasă într-un corp sănătos

     Cu ceva vreme în urmă am observat că lucrurile nu merg cum trebuie. Mereu eram lipsită de energie, dimineața mă simțeam mult mai obosită decât seara la culcare și nu mă puteam concentra la ce fac. Începusem să îmi pierd cheful de viață și trecem peste zile fără a simți vreo plăcere. Mereu eram cu moralul la pământ, nu aveam chef de nimic și nu eram deloc în formă. Începusem să îmi fac deja griji și am apelat la un specialist.       Simțeam că problemele sunt în primul rând pe plan mental. Am vrut să îmi schimb felul de a gândi și de a vedea lumea. Când specialistul m-a văzut prima oară, am stat puțin de vorbă și mi-a pus diverse întrebări despre stilul meu de viață. I-am povestit cum dispoziția mea este mereu proastă, cum după cafeaua de dimineață nu mă simt mai vioaie și am probleme cu somnul. Primul lucru pe care mi l-a zis a fost că degeaba începem să lucrăm pe plan mental, căci până corpul meu nu se va simți mai bine, dispoziția mea nu se va schimba. Pentru o minte sănătoasă este nevoie de un corp sănătos. Pe lângă recomandările ei am început să caut și eu mai multe alternative pentru alimentele pe care le consumam. La final am avut o dietă bine echilibrată.

     Ce am făcut?


     Sunt genul de persoană care nu poate mânca mic-dejun. Nu mă simt bine dacă mănânc prea devreme. Peste tot am citit însă că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Recunosc, nici digestia mea nu este prea bună. Specialistul m-a sfătuit însă să beau dimineața un ceai de frunze de nuc, urzică și măceșe. Acestea mi-au pus în acțiune atât sistemul digestiv, cât și cel vascular.      Mi s-a recomandat totodată să consum semințe de in. Specialistul mi-a zis că ea le consumă întregi cu lingurița, dar eu pot să le macin dacă vreau. Este important însă să fie măcinate proaspăt. Am încercat să le consum doar măcinate, dar nu era șansă să le înghit. Sunt foarte uscate și au gust de... nimic. Am venit astfel cu o rețetă proprie, aprobată de ea. Am pus puțină miere la semințele măcinate, astfel amestecul a devenit una din părțile preferate ale dietei mele. Semințele nu doar că vor curăța intestinele, dar conțin și Omega-3 pe lângă multe alte substanțe benefice.      Am început să iau micul dejun cât mai des. Din copilărie însă nu îmi plac cerealele care ar putea fi categorizate ca sănătoase. Nu îmi place nici laptele. Am decis totuși să mănânc müsli cu iaurt. Ba ca micul dejun să fie puțin mai amuzant și colorat, am pus și eu câteva fructe preferate în mix.      Am înlocuit uleiul de gătit cu ulei de cocos. Am cumpărat un recipient destul de mare, căci am început să folosesc uleiul de cocos nu doar pentru gătit, ci și pentru măști de păr, ba chiar și în loc de cremă hidratantă. Este produsul ideal de avut în cămară. Nu schimbă deloc gustul mâncării, iar aceasta nu doar că va fi delicioasă, ci și sănătoasă.     Pentru prepararea diverselor bucate am început să folosesc și ulei de măsline. Acesta este excelent în diverse mâncăruri și merge de minune cu o salată bună.      Diversele nuci au devenit snacks-urile mele preferate, iar când am avut nevoie de ceva dulce am mâncat fructe proaspete sau deshidratate. Merișoarele au devenit preferatele mele.      Am încercat să reduc din cantitatea de zahăr consumată. Pe cât posibil am optat pentru miere, dar în cazurile în care am simțit că îmi trebuie neapărat zahăr, am optat pentru cel brun.     Cerealele și leguminoasele sunt o parte foarte importantă a dietei sănătoase. Produse ca fasolea sau lintea sunt cele mai recomandate. La fel este și orezul, care nu a încetat să mă surprindă, fiind elementul de bază a foarte multe rețete.       Cum ziceam și la început, am probleme mari cu somnul. Adorm foarte greu. Chiar de aceea mi s-a recomandat, ca înainte de culcare să mănânc aproximativ o lingură mare de semințe de cânepă. Obișnuiesc să le presar peste cină sau le pun într-un iaurt și somnul va fi foarte dulce și odihnitor.      Am ținut dieta pentru ceva vreme, dar scopul nu a fost doar să fac o schimbare drastică și scurtă. Am încercat să facem astfel încât alimentația sănătoasă să devină un stil de viață. Am observat foarte repede schimbări pe toate planurile. 

     Am început să mă simt mai bine în corpul meu, ba chiar am început să pierd puțin și din greutate. M-am simțit plină de energie și dispoziția mea a devenit mai bună. Fără alte intervenții mi s-a schimbat și felul de a gândi și am început să văd lucrurile puțin mai clar. Chiar și memoria a devenit mai bună și mi-a fost mult mai ușor să învăț.

     Pe lângă alimentația sănătoasă să nu uităm totuși de consumul optim de lichide. Am început să beau cât mai multă apă cu pH mare, tot pentru a ajuta puțin sistemul digestiv. Consumul de lichide este esențial pentru un stil de viață sănătos.      Pot spune cu certitudine acum că pentru o minte sănătoasă avem nevoie în primul rând de un corp sănătos. Articol scris în cadrul Spring SuperBlog 2020. 
*Surse foto: driedfruits.ro și pexels.com. 
   

0 Comments