Cel mai bun cadou pentru copii: cartea personalizată

    Nu mi-aș putea imagina o lume fără povești. Acestea au fost alături de mine la fiecare pas. Părinții mei au pus foarte mare accent pe lectură și îmi citeau mereu. Mai bine zis, mama îmi citea mereu. Îmi aduc aminte și acum cum luam de pe raft cartea mea preferată și i-o întindeam, rugând-o cu ochii mari să îmi mai citească câteva pagini. Tatăl meu îmi citea foarte rar. În schimb avea darul de a povesti cele mai ciudate și interesante aventuri. Îmi povestea despre meleaguri îndepărtate, despre civilizații retrase și lumi pa care doar el le putea inventa. 

    Poveștile au fost prezente în fiecare stadiu al vieții mele. Acestea m-au ajutat să mă dezvolt corespunzător și să trec peste unele întâmplări mai grele din viață. M-a ajutat să fac față situațiilor pe care nu le înțelegeam și abia cu timpul mi-am dat seama că poveștile citite de părinți m-au ajutat enorm de mult în dezvoltare.De ce sunt importante poveștile în copilărie?

    Luând la bază teoria lui Piaget despre dezvoltarea cognitivă, vedem că copiii trec prin 4 stagii de dezvoltare: stadiul senzorio-motor (0-2 ani), stadiul preoperațional (2-7 ani), stadiul concret operațional (7-11 ani) și stadiul operațiilor formale (11+ ani). În toate aceste stadii copiii trebuie să treacă prin anumite experiențe și să dobândească niște calități înainte de a trece la următoarea etapă. Poveștile au un anumit rol în fiecare stadiu. 


    În stadiul senzorio-motor se dezvoltă în primul rând simțurile. Chiar de aceea este foarte important pentru copiii mici să atingă cărțile, să le țină în mână, să le răsfoiască. În această perioadă este recomandat să arăți copilului imaginile din carte în timp ce citești povestea. Lumea lor încă nu are limite, iar imaginația lor este fără margini. Poveștile au rolul de a le spori creativitatea, de a-i ajuta să pornească în aventuri cât mai mărețe. Se dezvoltă foarte mult copiii pe plan psihic, iar în creierul lor se fac niște conexiuni foarte importante. 

    Tot în acest stadiu poveștile au rolul de a le spori percepția, de a-i încuraja să exploreze cât mai mult. Este important să le sporim curiozitatea, să îi îndrumăm să descopere secretele lumii, să pună întrebări. Cărțile sunt esențiale și pentru a le dezvolta limbajul. 


    În stadiul preoperațional copiii au o gândire magică foarte puternică. Acesta este stadiul în care li se dezvoltă și limbajul tot mai mult și își pot exprima deja în mod coherent gândurile. Copiii au o gândire egocentrică foarte puternică în acest stadiu, iar poveștile îi ajută să se identifice cu personajele principale din cărți. Ei sunt eroii principali. Au o gândire animistică și încearcă să explice fenomenele naturii prin acțiuni umane. Poveștile îi ajută să descopere lumea înconjurătoare, să dea explicații anumitor fenomene, să înceapă să se integreze în societate și să adopte forme corecte (și acceptate de societate) de comportament. 

    În stadiul concret operațional copiii încep să gândească și abstract. Învață regulile de care trebuie să se țină și încep să își cunoască emoțiile. În această perioadă poveștile au rolul de a ghida copilul, de a-l face să înțeleagă că ceea ce simte acum este normal (apar multe frustrări în această perioadă). 

    În stadiul operațiilor formale copilul este capabil deja de gândirea abstractă. Începe să se gândească deja la viitor și la opțiunile pe care le are. Are diverse ideologii și crede cu tărie în ele. În acest stadiu poveștile sunt importante pentru a-i ghida în viață pe copii. Este esențial să aibă un model pozitiv în viață și un set de idei după care să se ghideze. 

    Ce cărți să aleg?

    După ce am discutat toate caracteristicile esențiale ale copiilor și am văzut cât de diferiți sunt, putem fi totuși de acord că poveștile pentru copii sunt esențiale pentru dezvoltarea lor armonioasă. Eu aș recomanda să cumpărăm cărți specifice pentru fiecare categorie de vârstă. La editura Elefantul Meu găsești cărți specifice pentru fiecare categorie de vârstă. Acestea sunt cărți cu diverse aspecte în primul rând. Cum am și văzut înainte, copiilor mici se recomandă să cumpărăm cărți cât mai viu colorate, iar pentru cei mai mari se pune un accent mai important pe tema cărților, ca aceștia să poată învăța din ele cât mai multe.     În afară de faptul că au cărți pentru diverse categorii de vârstă, acestea sunt și cărți personalizate. Astfel copilul tău poate fi eroul principal din poveste. Acest aspect îl va ajuta în dezvoltarea personală, căci copiii încearcă să se identifice cu personajele principale, iar asta le va face treaba mult mai ușoară. De asemenea le va atrage și atenția. Personajul principal va avea numele copilului, prietenii personajului vor fi de fapt prietenii lui, iar acțiunea se va desfășura chiar în orașul copilului.     Cum toate acestea îi vor atrage atenția, cu siguranță va începe să se intereseze tot mai mult față de cărți. La urma urmei cine nu vrea să citească despre propriile aventuri (pe care poate le avea în viitor). Copiii vor fi entuziasmați și poveștile vor avea un efect terapeutic asupra lor. Vreau să menționez aici că îmi plac foarte mult și temele cărților propuse de editura Elefantul Meu, căci acestea se bazează pe conceptele de prietenie, iubirea lucrurilor înconjurătoare, încrederea în sine, dezvoltarea spiritului de aventură și cunoașterea lumii înconjurătoare. 

    Acestea sunt și niște cadouri pentru copii nemaipomenite. Sunt un lucru special, pe care nu îl vor primi de la oricine, deci poți fi sigur că vei avea un cadou special, care va fi apreciat. De asemenea este și o amintire nemaipomenită, mai ales că poți include pe prima pagină chiar și o poză cu protagonistul.     Cărțile editurii Elefantul Meu mi se par foarte bune, deoarece sunt speciale, spun o poveste interesantă, care îi va ajuta pe copii în dezvoltare, au o grafică nemaipomenită și sunt personalizate. Eu cred cu adevărat că un copil se va îndrăgosti de lectură citind astfel de cărți. 

    Tu cum te-ai îndrăgostit de citit?    Articol scris pentru SuperBlog 2020. Proba 10. Surse poze: elefantulmeu.ro (cu poze editate de mine).

0 Comments