Economisesc cu branduri de top! Află și tu cum e posibil

     Moda a devenit un element foarte important pentru mine abia anul acesta. Înainte optam pentru haine comode, dar abia recent mi-am dat seama că există și haine elegante care sunt de fapt și comode. Până acum nu mi-am dat seama, deoarece căutam acesta articole în locurile greșite. Anul acesta am avut o schimbare totală de mentalitate. Am început să realizez că articolele mai scumpe au acel preț cu un scop. 


    Înainte cheltuiam foarte mulți bani pe produse folosite abia de câteva ori, căci ori nu mă simțeam în largul meu în ele, ori se deformau foarte ușor. Într-o zi am ieșit în oraș cu bocancii mei preferați Dr. Martens și cineva m-a întrebat de unde îi am. Am stat puțin pe gânduri și am realizat că am acea pereche de bocanci de imediat 7 ani. În acea clipă a realizat că deși am cheltuit foarte mult pe acești bocanci, m-ar fi costat mult mai mult dacă aș fi cumpărat alte perechi de încălțăminte ieftină mai des. Și partea cea mai bună? Bocancii aceștia mă vor mai ține o perioadă destul de lungă. 

Doctor Martens


    Secretul meu este că le dau o atenție sporită bocancilor. Recunosc, am început aceste ritualuri, chiar fiindcă am considerat că pantofii aceștia sunt o investiție, dar acestea au devenit deja un obicei. Țin mereu cont de niște pași foarte importanți:

 • Șterg pantofii ușor după fiecare purtare. Cum aceștia sunt oricum negri, ar și arăta foarte inestetic dacă nu i-aș șterge, dar asta le și lungește viața.
 • Curăț pantofii bine dacă ies cu ei pe străzi unde se aruncă sare pe timp de iarnă. Nu numai că petele albe ar arăta foarte urât, dar sarea este un mare inamic al încălțămintei de piele. 
 • Hidratez pantofii. După o curățare riguroasă este esențial să hidratezi pielea cu balsam pentru pantofi (sau box). Pentru asta există chiar și kit-uri (găsești și de la Dr. Martens).
 • Lustruiesc pantofii. Probabil ar trebui să fac pasul acesta puțin mai des, dar pentru mine lustruirea bocancilor preferați este o ocazie specială. Petrec foarte mult cu timp până aceștia sunt prefecți. După o lustruire bună ies foarte mândră cu ei pe stradă. 
Clean Shoes

    Dacă îți cumperi încălțăminte de calitate și ai grijă de ea, îți garantez că vei economisi mult mai mult, decât dacă ai cumpăra pantofi ieftini. Ghetele de la Dr. Martens nu vor rămâne fără talpă după prima purtare (așa cum mai pățit odată cu o pereche de Abibași).

    Ei bine, de la această întâmplare am început să investesc mai mult în lucruri de calitate, de la skincare și machiaj, până la îmbrăcăminte. De asemenea sustenabilitatea a devenit foarte importantă pentru mine. Încerc să cumpăr tot mai puține haine de damă și mereu mă întreb de mai multe ori dacă am cu adevărat nevoie de un anumit articol. Am zis pas deja de foarte multe ori și nu regret deloc. Am chiar și un mic sistem. Dacă văd ceva ce nu cumpăr și mă gândesc la el și în următoarele zile, înseamnă că îmi place cu adevărat acel articol și îl voi folosi des. 


    Un alt lucru foarte important este că aleg haine de calitate. În loc să îmi cumpăr 5 pulovăre, cumpăr doar unul, maxim două dacă găsesc ceva cu adevărat special. Este drept, o haină nu va ține mult doar fiindcă este de firmă sau este scumpă. Tu trebuie să ai grijă de ea (deși personal, prețul mai ridicat al unui articol pe mine chiar mă îndeamnă să am mai mare grijă de acel articol). 

    Ce fac totuși să am grijă de articolele mele preferate?

 • În primul rând mă uit la materiale și încerc să aleg haine din materiale care sunt în mod natural durabile. Cele mai bune sunt pielea și bumbacul. Te asigur că nu vei regreta dacă îți cumperi o jachetă bună de piele. De asemenea îmi place să aleg și jeans mai groși și niciodată cu cumpăr jeggings sau blugi din material subțire. 

 • Apoi încerc să spăl hainele mai rar. Doar fiindcă ai purtat deja un articol nu înseamnă că trebuie neapărat să îl speli. Mai ales pe timp de toamnă nici nu transpirăm ca vara și putem purta aceiași pantaloni de două ori cel puțin. (Dragă juriu, am văzut că sunteți femei și știu că ați mai purtat acel sutien fără a-l spăla. Nu-i nimic, rămâne între noi.)

 • Când speli hainele ai mare grijă la indicații. Nu spăla hainele la temperaturi mai mari ca cele recomandate. De asemenea, separă hainele colorate de cele negre (și albe!, bineînțeles) și spală-le separat. Dacă ai posibilitatea, folosește un detergent de rufe specific hainelor negre/albe/colorate sau folosește acele șervețele care prind culoarea.

 • Un truc învățat de la mama este că spăl și pun la uscat hainele întoarse pe dos. Am mai făcut greșeala de a uita pe balcon, în soare un tricou negru, dar acest truc l-a salvat. Deși pe dos a devenit decolorat, întors arăta complet normal.

 • Încearcă să eviți călcatul hainelor, căci căldura mare strică microfibrele din materiale. Încearcă în schimb să împături hainele de-a lungul cusăturilor. De asemenea, fă curat în dulap! Nu mototoli hainele. Tot aici îți recomand să mai faci câte o curățenie generală prin garderobă și să păstrezi doar hainele care aduc fericire (sau spark joy, cum ar zice Marie Kondo). Astfel vei avea mai mult spațiu pentru hainele preferate, care se vor aerisi mai bine și nu vor fi încrețite (sau cutate). 

 • Încheie articolele de îmbrăcăminte. Dacă ai un cardigan sau o geacă, închide nasturii sau fermoarul înainte de pune haina deoparte până toamna. Regula este valabilă și de pe o zi pe alta, dar știu că nu vei face asta cu adevărat. 

 • Golește buzunarele. Tot la categoria să nu se deformeze. Știu că este plăcut să găsești niște bani în buzunarul gecilor purtate anul trecut (chiar recent am găsit și eu niște bani), dar ar fi mai bine să golești toate buzunarele.

 • Ai grijă la umerașe! Deși știu că multă lume își pune hainele pe umerașe, eu am pățit-o de mai multe ori să se deformeze groaznic hainele. Am această problemă mai ales la cardigane și mp doare sufletul când văd unde au ajuns articolele mele preferate. 

 • Învață să repari articolele. Dacă cade un nasture de pe o cămașă, nu înseamnă că trebuie să o arunci. Cusutul unui nasture nu este un lucru greu și fiecare dintre noi ar trebui să știm cum să reparăm mici defecte. 

    Acestea ar fi sfaturile mele cele mai importante. Dacă ai grijă de hainele tale și acestea vor avea grijă de tine. Îți vor ține de cald și vei arăta mereu perfect! Așa reușesc eu să economisesc cumpărând haine de calitate, mai scumpe ca cele cumpărate înainte. Toamna aceasta mi-am găsit de exemplu un palton de damă superb de la Tommy Hilfiger pe Answear. În momentul de față mai sunt reduceri de Halloween și dacă vă grăbiți poate mai prindeți ofertele! 

    Eu am găsit mereu articolele de care aveam nevoie la ei pe site. De la haine elegante, la cele sport găsești orice ai avea nevoie. Ai comandat deja de la ei? Care a fost experiența ta?Articol scris pentru SuperBlog 2020. Proba 9.

Surse poze: Answear.ro și royalty free.

0 Comments